Unikuskit on vuoden 2019 ITU-esitys

Vuoden 2019 ITU-lastenesitykseksi on valittu Elisa Salon ja Uni-työryhmän tuotanto Unikuskit, jonka unen logiikkaa noudattavat tarinat perustuvat lasten kertomuksiin.
Nukketeatteria ja teatteria yhdistelevä Unikuskit teki ammattilaisraatiin vaikutuksen taitavalla nuketuksella, yllättävillä ratkaisuilla ja hupsulla huumorilla.

ITU-haussa etsittiin tänäkin vuonna pienille lapsille suunnattua, taiteellisesti korkeatasoista esitystä. Valittu esitys saa 8000 euron tuotantotuen ja pääsee esitettäväksi lastenkulttuurikeskuksiin eri puolille Etelä-Suomea. Raati valitsi myös Pikku-ITU -esityksen, joka saa 3000 euron tuotantotuen. Tunnustus annettiin Kallo Collectiven Hiekkalaatikko-nimiselle esitykselle, joka muuttaa hiekkalaatikot näyttämöiksi.

– Raati arvosti teoksen saavutettavuutta ja tuoreutta sekä ennakkoluulotonta ideaa. Esitysideoiden laatu oli kautta linjan korkea ja edustettuina olivat monet eri taiteenlajit sirkuksesta nukketeatteriin, kertoo raadin puheenjohtajana toiminut Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston toiminnanjohtaja Minna Heiniö.

ITU-esitykset valittiin katselmuksessa, joka pidettiin perjantaina 21.9. Seikkailupuiston Timantti-teatterissa Turussa. Ennakkokarsinnoissa katselmukseen oli valittu kahdeksan esitystä. Unikuskien ja Hiekkalaatikon lisäksi mukana olivat Heini Kiamirin ja Taina Mäki-Ison Piilossa, Loiske Ensemblen ja Riika Siiralan Metsä, Blind Gut Companyn Kuin Kala puussa, Willman Dance Companyn Keisarinnan uudet vaatteet, Matkateatterin Kupla sekä Akseli Klonkin Satu kameleontille.

Raadissa oli lastenkulttuurin ja teatterin ammattilaisia. Heiniön lisäksi valintaa olivat tekemässä nukketeatteritaiteilija Timo Väntsi, näyttelijä Nina Jääskeläinen, teatterinjohtaja Arja Pettersson sekä tanssitaiteilija Mia Mironoff.

ITU on lastenteatterin ideahautomo, jossa ovat mukana Helsingin Annantalo, Vantaan Lastenkulttuurikeskus Pessi, Turun Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto, Hämeenlinnan Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX, Lahden lastenkulttuurikeskus ja Espoon Lasten kulttuurikeskus Pikku-Aurora.