Taidekasvatus- ja opetus

Verkkosivujen päivitys käynnissä heinäkuussa!

Et välttämättä juuri nyt löydä etsimääsi tietoa. Verkkosivujen päivitys valmistuu 19.7.2024.


Ajankohtaista taideopetuksessa

  • Kesäkursseille vielä muutamia vapaita paikkoja! Taikurinhattu on 10-12-vuotiaille, 22.-26.7. ja Taide-etsivät 2 on 7-9-vuotiaille 29.7.-2.8. Tiedustelut: Kulttuurituottaja Noora Puranen, noora.puranen(at)hel.fi, +358 (0)40 4837386.

  • Kesällä non-stop taidejuttuja joka arkipäivä klo 10–12 ja 13–15 ulkona tai sisällä.
    Ohjattu toiminta sopii alle 8-vuotiaille yhdessä oman aikuisen kanssa, ja sitä vanhemmille lapsille myös ilman omaa aikuista. Taidejutuissa voi pistäytyä mihin aikaan vaan tai viipyä pidempäänkin. Toiminnassa yhdistellään eri taidemuotoja ja ohjaajana toimivat Annantalon taidekasvattajat. Toiminta on maksutonta eikä siihen ole ennakkoilmoittautumista. Katso lisätietoa tapahtumakalenterista.

  • Ilmoittautuminen lukukauden ja -vuoden vapaa-ajan kurssien vapaille paikoille 5.-9.8.2024! Etsi mieleinen kurssi Taidekurssit -hakusivulta.


Annantalon taidekurssit lapsille ja nuorille


Annantalossa järjestetään sekä pitkäkestoisia taidekursseja että lyhyitä työpajoja. Annantalossa opetetaan animaatiota, arkkitehtuuria, elävää kuvaa, keramiikkaa, kuvataidetta, sarjakuvaa, tanssia, teatteria, tekstiilitaidetta ja valokuvausta. Annantalossa eri taiteet kohtaavat.

Annantalo on sitoutunut edistämään saavutettavuutta ja yhdenvertaisuutta tavoitteellisesti. Osallistumisen taiteen tekemiseen ja kokemiseen tulee olla mahdollisimman helppoa riippumatta esimerkiksi toimintarajoitteista, tuen tarpeista, äidinkielestä tai perheen taloudellisesta tilanteesta.


Taideneuvola- ja Taidejuttu-työpajat perheille


Taideneuvola ja Taidejuttu -työpajat ovat kahden tunnin kestoisia taidetuokioita. Taideneuvola on suunnattu 3-5-vuotiaalle lapsille ja Taidejuttu 6-10-vuotiaalle lapselle koettavaksi yhdessä lapselle läheisen aikuisen kanssa. 

Taideneuvola ja Taidejuttu -työpajojen perusajatus on yksinkertainen: aikuinen ja lapsi tekevät taidetta yhdessä. Yhdessä leikitellään, opitaan ja haltioidutaan taiteen äärellä, pohditaan esteettisiä valintoja ja teknisiä ratkaisuja. Taideteokset luovat ja säilyttävät yhteisiä muistoja, joihin voi palata pitkänkin ajan kuluttua. 

Taideneuvoloihin ja Taidejuttuihin on ennakkoilmoittautuminen Tapahtumat-sivulla. Toiminta on maksutonta.

Yhteydenotot

Kulttuurituottaja Roi Ruuskanen, roi.ruuskanen(at)hel.fi, +358 (0)40 522 9253 

Seela Sellan ympärillä lapsia Taidelauantain avoimet työpajat perheille


Lauantaisin koko perhe voi viettää yhteistä vapaa-aikaa taidetta tehden ja kokien. Taidelauantain avoimissa non-stop työpajoissa voi piipahtaa tai viipyä pidempään. Ennakkoilmoittautumista ei ole ja osallistuminen on maksutonta.

Työpajojat ovat vaihtelevia; eri taiteita, sisältöjä ja ohjaajia. Työpajoja ohjaavat Annantalon taidekasvattajat sekä vierailevat taiteilijat ja taidepedagogit.

Osallistumiseksi ei tarvita ennakkotaitoja ja työpajojen tehtävät soveltuvat hyvin eri kielitaitoisille ja eri-ikäisille lapsille.

Löydät Taidelauantaiden ohjelmat Tapahtumat-sivuilta.

Yhteydenotot

Kulttuurituottaja Anna Rosendahl, anna.rosendahl(at)hel.fi, +358 (0)40 541 1574

Sifonkikankaat leijailevatVapaa-ajan taidekurssit


Vapaa-ajan taidekurssit ovat 4–18-vuotiaille helsinkiläisille. Joillekin kursseille lapsi osallistuu yhdessä aikuisen kanssa. Taidekurssit sopivat kaikille, niin aloittelijoille kuin pidempään harrastaneille.

Kurssit ovat lukukauden tai lukuvuoden kestoisia ja ryhmät kokoontuvat kerran viikossa. Kurssien opettajina toimivat  Annantalon taidekasvattajat.

Vapaa-ajan kurssien ryhmäkoko on pieni, 6–10 osallistujaa. Taiteenlajin ja kurssin erityispiirteet, osallistujien ikä sekä mahdollinen tuen tarve vaikuttavat ryhmäkokoon. Pienet ryhmät täyttyvät nopeasti. Jonoon ilmoittautumalla voi saada peruutuspaikan. 

Taidekurssilla osallistutaan näyttelyyn tai valmistetaan esitys joko Annantalossa tai muualla Helsingissä ryhmälle soveltuvalla tavalla. Näyttely- ja esitystoiminnassa harrastajien ja ammattilaisten tekijänoikeuksia kunnioitetaan.

Taidekursseille osallistuvien kognitiiviset, sosiaaliset tai fyysiset ominaisuudet eivät ole este osallistua. Mikäli toimintaan osallistuva lapsi, nuori tai lapsen kanssa osallistuva aikuinen tarvitsee erityistä tukea, on tärkeää olla yhteydessä Annantalon henkilökuntaan etukäteen.

Jos taloudellinen elämäntilanne on haastava, on kurssimaksuun mahdollista hakea vapautusta.

Kurssien opetuskieli on suomi, mutta kaikille kielille ja kielitaidoille on tilaa. Kielitaidosta ja tuen tarpeesta on hyvä kertoa etukäteen.

Tarkemmat ohjeet vapaa-ajan kursseille ilmoittautumisesta, vapaaoppilaspaikan hakemisesta, kuvaus- ja teosluvista ja lukuvuoden aikatauluista löydät Kurssi- ja ilmoittautumiskäytännöt -sivulta.

Vapaa-ajan kurssit ja ilmoittautuminen löytyvät Taidekurssit -sivulta.

Yhteydenotot

Taideopetuksen erityissuunnittelija Susanna Metsälä, susanna.metsala(at)hel.fi, +358 (0)40 631 81455x2-taideopetus koululuokille Helsingissä


Helsingin kaupunki tarjoaa maksutonta 5x2-taideopetusta 3.-6.-luokille. Tavoitteena on, että jokainen helsinkiläinen lapsi pääsee osallistumaan 5x2-taideopetukseen kerran alakoulun aikana.

5x2-taideopetus tapahtuu viiden viikon mittaisena kurssina. Joka viikko on yksi kahden oppitunnin kestoinen taidetunti. Luokanopettajat ilmoittavat luokkansa kurssille.

5x2-taideopetus antaa mahdollisuuden innostua taiteesta. 5x2-taidekurssilla oppilaat pääsevät tekemään taidetta pienryhmissä laadukkailla välineillä ja inspiroivissa ympäristöissä. Oppilaille syntyy kokemus taiteellisesta prosessista; olennaisinta eivät ole lopputulokset. Oppilaat harjoittelevat reflektointia kertomalla omasta työskentelystään muille sekä katsomalla muiden teoksia. Lisäksi oppilaat saavat vinkkejä taideharrastamisen mahdollisuuksista Helsingissä.

5x2-taideopetusta järjestetään Annantalon lisäksi Caisassa, Kanneltalolla, Malmitalolla, Stoassa ja Vuotalolla. Toimipisteet tarjoavat laajasti eri taiteita. 5x2-taideopetusta järjestetään myös ruotsiksi, erityistä tukea tarvitseville sekä sairaalakoulussa.

Osoitteesta Kultus.hel.fi löytyy eri toimipisteiden ajantasainen 5x2-opetustarjonta ja ilmoittautuminen.

Yhteydenotot

Kulttuurituottaja Roi Ruuskanen, roi.ruuskanen(at)hel.fi, +358 (0)40 522 9253 
Taidetehtäviä kotiin ja kouluun

Annantalo tuottaa pedagogista materiaalia hyödynnettäväksi niin kodeissa kuin kouluissa. Materiaalit ovat vapaasti ladattavissa. Annantalon muut julkaisut ja opinnäytteet löytyvät sivulta Taiteen ja kasvatuksen ammattilaisille.

Taiteen avulla tulevaisuuteen, 2020-2021

Annantalon taideopettajat tekivät oppimateriaalia ja pitivät työpajoja päiväkodeissa ja kouluissa. Pajoissa lapset opettelivat taitoa kuvitella erilaisia tulevaisuuksia. Suomenkieliset oppaat:

Yhteydenotot

Tiimiesihenkilö Mirka Nokka, mirka.nokka(at)hel.fi, +358 (0)40 662 3795 Yhteydenotot​​​​​​​

Yleiset tiedustelut taidekasvatuksesta ja -opetuksesta:

Taideopetuksen erityissuunnittelija Susanna Metsälä, susanna.metsala(at)hel.fi, +358 (0)40 631 8145