Kasvattajat ja kulttuurialan ihmiset kohtaavat

Kulttuurikasvatuksen foorumi

Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla on paljon taiteilijoita, taidetta ja kulttuuria. Lapsilla on siis mahdollisuus kokea kulttuuria ja tehdä taidetta monipuolisesti. On tärkeää, että jokainen lapsi ja nuori voi kokea taidetta ja kulttuuria tasapuolisesti. Parhaiten lapset ja nuoret tavoitetaan päiväkotien ja koulujen kautta.

Helsingin kaupunki järjestää kaksi kertaa vuodessa Kulttuurikasvatuksen foorumin. Se on tapahtuma, jossa taidealan ja kulttuurialan ihmiset kohtaavat opettajia ja kasvattajia. He voivat keskustella, oppia ja kehittää kulttuurikasvatusta yhdessä.

Tapahtumassa keskustellaan ajankohtaisista aiheista ja kuullaan asiantuntijoiden luentoja sekä  kasvattajien ja taiteilijoiden  puheenvuoroja. Tapahtumassa voi myös verkostoitua ja tutustua uusiin ihmisiin.

Kulttuurikasvatuksen foorumi 21.4.2023 

Kevään Kulttuurikasvatuksen foorumi järjestetään pe 21.4.2023 Oodissa.  Foorumissa perehdytään toisen asteen kulttuurikasvatukseen nuorten hyvinvoinnin näkökulmasta. 

Ilmoittaudu: Klikkaa tästä linkki auki

Foorumin ohjelma: 

klo 9.00 Ilmoittautuminen ja aamukahvit  

klo 9.30 Asiantuntijoiden puheenvuorot

  • Avaussanat  
    (Riina Ståhlberg ja Moa Thors, Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, Helsingin kaupunki) 

  • Ohukainen ja Paksukainen: Vapaus  
    Elokuvan alustaa Kirsi Raitaranta, KAVI 
    Elokuvan säestys: Päivi Takala 
     

  • Taide jakoon toisella asteella!  
    (taideaineiden apulaisrehtori Annemari Untamala, Kallion lukio)  

  • Kulttuuri, hyvinvointi ja toisen asteen opiskelijoiden tarpeet Stadin ammattiopiston Vilppulantien yksikön näkökulmasta 
    (TUVA-opettaja Kirsi Helén ja kuraattori Sanni Sihvola, StadinAO sekä Jaana Taskinen, yleisötyö, Q-teatteri)  

  • Etsä kumminkaan mitään tajuu –case. Nuorten kanssa tehtävän taiteen eri muodot.
    (esitystaiteilija, teatteriohjaaja ja pedagogi Jonna Wikström)  

klo 11.30 Lounas 

klo 12.30 Toiminnallinen iltapäivä pienryhmissä 

  • Helsingin kaupunginmuseo: Etu-Töölön klassismi -kävelykierros 

  • Kiasma: Queer ja toinen aste – moninaisuuden kohtaaminen taiteen äärellä 

  • HAM: Veistoskierros - pronssista graffitiin 

  • Rundtur i stan 

  • Koulukino: Elokuvatyöpaja   

  • Oodin kierros: kaupunkiverstaan mahdollisuudet ja laitekokeiluja 

klo 14.00 Iltapäiväkahvit ja keskustelun yhteenveto 


Pienryhmätyöskentelyn sisältökuvaukset 

Rundtur i stan  

Vi går till Järnvägsstations torg, via Fackelbärarna vid en av ingångarna, och där hör ni om områdets historia (Glo bukten) och andra intressanta berättelser om bl.a. Sibelius, Paavo Nurmi som båda har påverkat där.  

Vi fortsätter mot Senatstorget och går och tittar på Finlands minsta staty vid Riksarkivet, samt tar vi en titt på andra statyer och dess historia runt kvarteret.    

Senatstorget och Salutorget har grunden till Helsingfors historia och där finns mycket att se och höra. Vi promenerar längs Esplanaden tillbaka till Oodi, och Esplanaden har en färggrann historia, samt vackra Neoränessans-byggnader.  

Under rutten hör ni berättelser som säkert också är intressanta för ungdomar!  

Guide: Laila Pietikäinen  


Oodin kierros  

Kierroksella tutustutaan Oodin 2. kerroksen palveluihin ja niiden hyödyntämiseen opetuksen osana. Kierrokseen sisältyy tietopaketti tilojen ja laitteiden varaamisesta, materiaaleista, maksuista ja käytännöistä. Pääset kurkkimaan studioihin ja tutustumaan kaupunkiverstaan laitteisiin käytännössä. Saat kotiinviemisiksi konkreettisia esimerkkejä ja ideoita mm. vinyylileikkurin, suurkuvatulostimen, uv-tulostimen ja laserleikkurin mahdollisuuksista. 
​​​​​​​Ohjaaja: Sanna Huttunen


Etu-Töölön klassismi -kävelykierros 

Kävely johdattaa kiehtovan sokkeloiseen Etu-Töölöön, jolle keskeisen ominaissävyn antaa keskiajasta innoittunut asemakaava ja 1920-luvun klassismia edustava arkkitehtuuri. Sen rakennuksille on tunnusomaista arvokas ja hillityn elegantti arkkitehtuuri sekä pyrkimys yhtenäiseen kaupunkikuvaan. Kirkkaimpina kruunuina loistavat Eduskuntatalo ja Taidehalli.  


Veistoskierros - pronssista graffitiin 

Tervetuloa tutustumaan Töölönlahden ja Kampin alueen julkisiin taideteoksiin! Opastetulla taidekierroksella kohtaamme niin esittäviä kuin konseptuaalisia taideteoksia. Teosten tekotapa ja tyyli vaihtelevat pronssista graffitiin ja ne edustavat eri aikakausia. Pysähdymme muun muassa tarkastelemaan Andy Bestin ja Merja Puustisen Hiljaisuuden jäljet -teosta, Villu Jaanisoon Lokki -veistosta sekä Antti Laitisen Armour -veistosta. Kierroksen opastaa HAM Helsingin taidemuseon museolehtori Lotta Kjellberg.  


Queer ja toinen aste – moninaisuuden kohtaaminen taiteen äärellä 

Kiasman kokoelmista koottu queer-aihetta tutkiva Dreamy-näyttely ja Tom of Finland -näyttely avataan Kiasmassa 28.2.2023. Kiasman taidekasvattajat esittelevät näyttelyihin laadittuja keskusteluaineistoja ja keskustelevat osallistujien kanssa. Kysymys kuuluu: Kuinka unelmia, identiteettejä ja seksuaalihistoriaa voi lähestyä taiteen avulla? 
​​​​​​​Tila: Kiasman Seminaari-tila, 1 krs. 


Koulukino: Elokuvan keinot haltuun  

Elokuva on taidetta, jossa suuressa osassa on katsojan tunnekokemuksen kuljettaminen. Elokuvan keinoilla viitataankin moninaiseen työkalupakkiin aina kuvan rajauksesta tarinan kuljetuksen kautta äänimaailmaan. Näitä keinoja käyttämällä autetaan katsojaa samaistumaan elokuvan päähenkilöön, kokemaan tunteita tämän vaiheisiin liittyen ja niiden avulla myös välitetään katsojalle elokuvan viesti - tunteen kautta. Työpajassa tutustumme näihin työkaluihin ja niiden käyttöön. Työkaluja voi hyödyntää opetuksessa, eikä niiden käyttäminen kouluympäristössä vaadi mitään erityisiä laitteita tai ohjelmistoja, kännykkä riittää. 
Ohjaaja: Valentina Mäntylä
Tila: Kino Regina, Oodi