13.08.2019 17.34

JYLHÄ

Jylhä [Imposing with greatness, austerity, or gloominess; awe-inspiring, majestic.]

Jylhä on monitaiteellinen teoskokonaisuus, joka on osa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden avaavaa Kesäpäivä Töölönlahdella -tapahtumaa 8.7.2019. Teos yhdistää luontoa, muotoilua, tekniikkaa ja taidetta.

Teokseen kuuluu metsäkasvitunneli sekä kaksi non-stop-taidetyöpajaa. Teos pyrkii kuvastamaan suomalaista identiteettiä ja kysymään "Entä jos?”. Tulevaisuutta tutkitaan suomalaisella kansallismytologisella tasolla. Itseään havainnoiva, utelias ja tarmokas kansa pääsee monitaiteellisin keinoin tuomaan esille omia tulevaisuuden kuvia. Kasvitunnelin muotokieli liittyy vahvasti ilmastokysymyksiin, lintuperspektiivistä Jylhä-teos muodostaa kysymysmerkin.

Metsätunneliteoksen sisällä olevassa äänitaideteoksessa kuultavat Entä jos? -kysymykset pohjustavat ulkopuolella tapahtuvia non-stop-työpajoja. Ensimmäisessä työpajassa kävijät kirjaavat pieniin kyltteihin tulevaisuuteen liittyviä ajatuksiaan. Kyltit pystytetään nurmelle mielenosoitus-installaatioksi. Toisessa työpajassa osallistujat luovat ohjaajien kanssa interaktiivista ja hetkellistä tanssitaideteosta. Työpajassa pyritään liikkeen kautta luomaan mahdollisuus monenlaisten ihmisten kohtaamiselle äänettömästi ja empatiaa uhkuen.

Teoksen tekijät
Teoksen konseptin on kehittänyt Annantalon kulttuurituottaja Anna Puhakka. Jylhä-teoksen Entä jos? -äänitaideteoksen on tuottanut Tulevaisuuskoulu ry, jonka taiteellinen ja kokemuksellinen tulevaisuuden tutkimisen tila Tulevaisuuslaboratorio toimii Annantalossa vuoden 2019 ajan. Jylhä-teoksen tanssityöpajan ohjaa Annantalon tanssinopettaja Sanna Kuusisto yhteistyössä tanssija ja koreografi Annika Sarvelan kanssa.
Metsätunnelin muotokielen on suunnitellut sisustusarkkitehti ja suunnittelija Natalia Ritari. Sen on rakentanut Paja&Bureau, joka on metallimateriaaleihin erikoistuva huonekalu- ja esinemuotoilustudio sekä valmistuspaja Helsingissä. Metsämateriaalin teokseen tarjoaa Metsähallitus, osana yhteistyötään HDW Lasten designviikon kanssa, joka järjestetään tänä vuonna Annantalolla 9.-15.9.2019.

Tapahtuman jälkeen teos siirretään Annantalon pihamaalle pysyväksi osaksi kantakaupunkikuvaa. Annantalolla teos muotoutuu uuteen muotoon ja saa uuden käyttötarkoituksen taiteen monialaisena galleriatilana ja moniaistillisena kasvitunnelina.

Lisätiedot: kulttuurituottaja Anna Puhakka, anna.puhakka@hel.fi

KUVA: Natalia Ritari